Dette er del to i vår serie med artikler om hvordan LED-vekstlys kan påvirke nitratnivået i bladgrønt. Det er talsmenn på begge sider av saken. Noen ønsker å senke nitratnivået i grønnsaker, mens andre ønsker å heve det. Philips lighting Research, HAS School for Agriculture og Wageningen University gjennomførte tre samtidige forsøk og oppdaget at de kunne redusere eller øke nitratnivåene i plantene.
Forsøkene ble utført samtidig om vinteren, ett i et drivhus med HID-overbelysning, ett i et drivhus med LED-overbelysning, og ett i en bygård med LED-belysning. Nøyaktig samme avlinger av salat og samme gjødsel ble brukt i alle tre forsøkene. Spesielt avlingene i bygården hadde betydelig lavere nivåer av nitrater, fordi de ble dyrket konsekvent med riktig mengde lys hver dag.
Avlingene som ble dyrket i drivhuset under HID og LED, hadde begge høyere nivåer av nitrat fordi de ble påvirket av ulike klimaforhold og mindre lysnivåer enn optimalt. Plantene opplevde overskyede, solfylte, kaldere og varmere dager, hvor nitrater samlet seg i plantenes blader. Resultatene av dette eksperimentet bekreftet at i tillegg til LED-belysning, er klima en viktig parameter å kontrollere for å maksimere nitratreduksjon.
For de fleste salatavlinger kan mindre enn 1500 mg/kg nitrater oppnås bare ved å skreddersy lysprofilen innenfor et gitt vekstmiljø. Dette påvirket ikke størrelsen på avlingen eller andre kvalitetsaspekter som holdbarhet og vitamininnhold. Å kombinere lysoppskriften med en dynamisk vanningsstrategi kan redusere disse nivåene ytterligere hvis ønskelig. En lignende strategi kan også brukes i et drivhus som bruker supplerende LED-belysning ved å tilpasse klimaparametrene og belysningen til å fungere sammen. I drivhusforsøket med LED-belysning oppnådde vi lavere nitratnivåer enn i forsøket i drivhus med HID-belysning.